Mooi toch als je ‘’gewoon een klik’’ hebt met iemand? In je privéleven wordt dat makkelijk een vriend, iemand met wie je graag en veel omgaat. Is de klik er niet dan is het simpel; je steekt je er dan ook geen energie meer in!
Maar in het werk ligt het toch net iets anders. Met collega’s hóef je geen vrienden te zijn, maar je bent tot elkaar veroordeeld.
Voor de organisatie is het essentieel dat die samenwerking goed is. Als de klik er op het werk niet is en de samenwerking ook niet soepel loopt, dan vraagt het juist extra energie om toch te zorgen voor een goede samenwerking. Hoe doe je dat dan?
Een belangrijke invalshoek is om te kijken wat je over en weer verwacht van de samenwerking. Wat vind jij allemaal belangrijk in jullie samenwerking? Te denken valt bijvoorbeeld aan criteria in de vorm van ‘’expertise en professionele kwaliteit’’, betrouwbaarheid/stiptheid of juist ‘’creativiteit en vernieuwing’’, etc.. Daarbij is de prioriteitsvolgorde essentieel. Wat bij jou op nr één zal heel bepalend zijn hoe je de samenwerking met anderen beoordeelt.
Het is mooi als dat rijtje er bij de degene met wie je samenwerkt precies zo uitziet. Zonder te hoeven afstemmen leg je in samenwerking dan automatisch die accenten die de ander ook waardeert. ‘’Gewoon een klik hebben’’ is dan een makkie.
Maar als dat niet zo is, wat dan? Om toch een match te kunnen maken, verdiep je dan eerst in wat voor de ander belangrijk is. In onze adviespraktijk merk ik dat medewerkers/afdelingen dit lang niet altijd zo goed van zichzelf en van de ander weten.
De medewerkers van een HRM-afdeling bij een technische toeleverancier schatten in dat de afdelingen/hun interne klanten vooral graag goede toelichting en begrijpelijke communicatie belangrijk vinden; ze steken hier dan ook veel energie in. In werkelijkheid bleek dat hun interne klanten vooral snelheid van reageren en handelen voorop hadden staan.
Als de verwachtingen niet matchen en als de betrokkenen dat niet goed weten, dan loopt de samenwerking steeds stroever totdat de raderen vastlopen. In bovenstaand voorbeeld werd het een punt van groeiende ontevredenheid. Uiteindelijk moest er stevig ingegrepen worden om de samenwerking weer vlot te trekken.
Hoe gaat het verder als je over en weer daarna wél weet wat voor de ander belangrijk is? De belangrijkste tip is dan: Geef extra aandacht en zorgvuldigheid aan de zaken die voor de ander belangrijk zijn. Juist ook als het voor jezelf minder belangrijk is (je doet het immers niet automatisch).
NB Pas deze tip vooral ook thuis toe!
Dit alles gaat vlotter als je in begrijpelijke taal kan aangeven wat voor jou belangrijk is én zichtbaar wordt waar het verschil met de ander zit. Daarom hebben we als Connect Verandertraject een nieuw instrument ontwikkeld om ‘’gewoon die klik te máken''. Neem voor meer informatie contact op met Willem Kalmijn. Willem@connectverandertraject.nl.